Deasupra parcarii subterane de pe Strada Independentei se va amenaja o piateta publica

Divertisment

În cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 19 noiembrie, consilierii locali au aprobat modificarea și completarea art. 1 a HCL nr. 525/2018 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea obiectivului de investiție: Parking subteran str. Independenței Oradea, urmând ca deasupra parcării să fie amenajată o piațetă pietonală.

Reamintim că parcarea de pe strada Independenței va fi o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri. Începute în anul 2015, lucrările la parcare au fost reluate în luna septembrie a anului trecut, după găsirea tuturor soluţiilor tehnice la problemele care au apărut între timp, construcţia fiind de mare complexitate tehnologică.

Proiectul public al parcării subterane a fost realizat pe baza unui parteneriat încheiat între municipiul Oradea și S.C. RCS&RDS S.A., aprobat prin hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 89/29.02.2012, fiind autorizată etapa I – parcarea subterană. Deoarece prin parteneriat nu a fost cuprins proiectul părții supraterane a parcării, fazele PT+DE, municipiul Oradea a contractat proiectarea acestuia, pentru a oferi orădenilor un spațiu public care să favorizeze contactele sociale sau organizarea de evenimente cu caracter social-cultural sau comercial.

„Parcarea subterană va fi funcțională din această iarnă, în paralel urmând să se execute și lucrările la piața de deasupra parcării, fără ca accesul în parcare să fie afectat. În afară de pavarea pieței, vor fi amenajate și zona de trepte dinspre Sinagogă, care va face legătura cu malul Crișului. Vom corela aceste lucrări cu cele pe care Apele Române le derulează pe malul Crișului, în așa fel încât până în vara anului viitor întreaga zonă situată între podul Sf. Ladislau și Sinagogă să fie complet amenajată”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Spații de relaxare, socializare și pentru evenimente

Piațeta pietonală ce va fi amenajată deasupra parcării de pe strada Independenței va fi un spațiu de utilitate publică amenajat sub forma unui loc de relaxare, care va cuprinde o promenadă cu ieșire la Malul Crișului și un centru de informare turistică.

La realizarea proiectului s-a avut în vedere păstrarea unei vizibilități cât mai accentuate a Sinagogii dinspre Piața Unirii și a clădirii palatului Vulturul Negru dinspre podul Sfântul Ladislau și malul opus al râului Crișul Repede, precum și a statuii lui Mihai Eminescu.

Corpurile de construcții aferente parcării subterane (accese, spații tehnice și punctul de informare turistică propus prin proiect) se vor realiza cu pereți vitrați pentru a nu obtura obiectivele învecinate și se vor încadra armonios în compoziția propusă. În același sens, în cadrul amenajărilor peisagere, se propune vegetație joasă și medie.

In cadrul amenajării, în zona dinspre Sinagoga neologă s-a propus amenajarea unei zone dalate, liberă de vegetație, optimă pentru organizarea unor evenimente social-culturale sau comerciale în aer liber.

În ceea ce privește zona de trepte către malul Crișului Repede, prevăzută prin proiectul de amenajare al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, se va continua și amplifica în proiectul amenajării pentru obținerea unor gradene care să servească atât ca spații de odihnă, socializare cât și ca spații pentru spectatori pentru evenimente.

Pe lângă acestea au fost prevăzute prin proiect instalații de iluminat arhitectural aferente amenajării, dar fără a intra în conflict cu iluminatul arhitectural al obiectivelor arhitecturale din jur.

De asemenea, în cadrul proiectului se propune amenajarea următoarelor obiective principale: punct de informare turistică; acoperișul terasă verde și gradene, al clădirii principale; zona memorială „Mihai Eminescu”, cu o suprafață de aproximativ 980 mp, rezultată prin propunerea de relocare a statuii „Mihai Eminescu” și amenajarea cu spații verzi, jardiniere și mobilier urban a zonei invecinate, separată de mobilier urban și vegetație, gradene amenajate către malul râului Crișul Repede, cu vedere către ecranul de apă, propus pentru proiecții, evenimente în aer liber, rampă de coborâre către malul Crișului Repede, propusă în vecinătatea Podului Sf. Ladislau, respectiv amenajarea piațeteiîntre podul Sf. Ladislau și Sinagoga Sion cu spații verzi, mobilier urban și finisaje corespunzătoare.

Conform proiectului de Hotărâre, valoarea proiectului este de 9.947.361  RON + TVA, iar durata de realizare a investiției este de 1 an. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *