Site icon laOradea.ro

Bisericile din lemn, monumente de arhitectură tradițională, cu picturile interioare, imortalizate ca documente

Bisericile din lemn îl fascinează, le fotografiază, ca documente în primul rând, dar și în mod artistic, pentru că multe, cu picturile lor, se degradează, dar mai sunt oșeni care cunosc arta construirii lor și a șindrilei.

Toate acestea le afirmă cu pasiune orădeanul Ovidiu Dumitru Pop, un „ambasador” neoficial, dar mărturisit, al locurilor sale natale, Oradea și județul Bihor.

Tot ce s-a editat major în domeniul materialelor de promovare turistică ale județului poartă amprenta sa. Este fotograful care a realizat primul ghid turistic al Bihorului de după 1989. Azi filmează și fotografiază din aer, expune în 3D, editează ghiduri turistice și zeci de monografii ale județului.

Licențiat în sport și educație fizică, Ovi D. Pop nu a predat niciodată, pentru că s-a dedicat, încă din studenție, prin anii ’95, o dată cu primul său aparat foto Smena, unei meserii care îi aduce satisfacții mult mai mari: prezentarea locurilor, oamenilor și valorilor bihorene. Transilvane sau românești. Pentru că azi, după două decenii de la începutul pasiunii sale, patron al agenției de publicitate și editurii Duran’s Press, Ovi D. Pop reprezintă, cu cinste, țara noastră și în străinătate precum în expoziția „România văzută cu inima”, organizată recent la Bruxelles.

Marea sa pasiune sunt bisericile de lemn, pentru care „un ochi râde, altul plânge”. Se bucură că mai rezistă timpului și că unele sunt incluse pe lista UNESCO, dar îl cuprinde disperarea la gândul perisabilității lor în lipsa griji speciale pe care le solicită asemenea monumente.

„Oriunde mă duc în țară sau în lume, primul lucru pe care îl fotografiez este biserica. Am o mare afecțiune pentru bisericile de lemn nu numai din Bihor, ci din toată țara. Deși eu sunt romano-catolic, apreciez credința oricui, munca țăranului român, a omului simplu… Dar mă gândesc și la conservarea bisericilor, la păstrarea în timp a acestor bijuterii, pe care le consider unicate”, mărturisește Ovi D. Pop.

De curând, el a expus, în holul Filarmonicii orădene, 48 de fotografii mari cu biserici de lemn din Bihor și Transilvania, cu picturile lor interioare despre care spune că îl doare sufletul când le vede, nu numai de emoție, dar și pentru că observă cum se șterg, pălesc și se degradează, an de an. Din cauza infiltrațiilor, a nepăsării, a lipsei de bani… Puține sunt bisericile, afirmă Ovi D. Pop, care beneficiază de reabilitare prin fonduri europene. Îl amintește pe unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici care a lucrat în partea de vest a țării, celebrul David Zugravu, și a cărui muncă, în condițiile dificile ale anilor 1700, se duce de izbeliște.

„Am văzut moartea pictată sub formă de extraterestru… mi s-a părut foarte ciudată. Asta nu se știe cine a pictat-o în biserica de lemn din Botean. Despre ea mi-a vorbit preotul satului. Are o formă extrem de interesantă, cu aripi, în costum spațial, parcă. Și eu asta fac mai departe: arăt lucruri la care, poate, omul nu reușește să ajungă. Mulți se miră când văd aceste imagini și pot fi inspirați într-un fel”, mărturisește artistul.

Tocmai din acest motiv călătorește, își programează concedii pe rutele bisericilor de lemn, adună imagini, pentru o bază de date ce va rămâne generațiilor viitoare, subliniază Ovi D. Pop. Pentru că, în opinia sa, arta fotografică are, desigur, farmecul ei, dar trebuie să arate fața reală a acestor monumente de arhitectură tradițională, pentru că mulți nu au șansa sau ocazia să le viziteze.

Ovi D. Pop a luat lecții de zbor ca să le fotografieze din aer, din elicopter. Imaginile panoramice le-a expus apoi pentru publicul larg.

Promotor al valorilor autentice, Ovi D. Pop constată că, în ultima vreme, marea parte a satelor și-au construit biserici de zid, bisericile din lemn fiind practic abandonate, folosite, eventual, o dată pe an.

Foarte surprins a fost într-un sat de oșeni unde, din mai multe biserici de lemn, nu mai știa care era cea monument istoric. Toate erau aproape identice.

„Norocul nostru este că au mai rămas meșteri în Maramureș care știu să mai confecționeze șindrilă, pentru a le păstra autenticitatea. Am umblat mult prin zonă și apreciez faptul că oșenii își construiesc bisericile noi din lemn și în același stil. Am rămas foarte surprins câte biserici de lemn erau în sat… Doar una era monument, dar celelalte erau la fel. M-a surprins și biserica de lemn de la Săpânța, cea mai înaltă din lume, dar și cele șase incluse pe lista monumentelor UNESCO”, a spus Ovidiu Pop.

Autoritățile locale și județene îl invită, de mai mulți ani, să prezinte diverse expoziții pe tema județului Bihor: clădiri de arhitectură, de patrimoniu, panorame de la înălțime, fotografii turistice, cu peisaje și obiective de interes. Împreună cu instituții administrative sau de cultură, Ovi D. Pop a editat, până acum, 18 titluri despre județul Bihor, începând de la cărți de buzunar, hărți, albume despre monumentele de arhitectură din oraș și județ, monografii ale Oradiei și județului, ghiduri turisticem, în șase limbi, culegeri de vederi tematice, fotografii panoramice din aer, expoziții documentare, unele în 3D, CD-uri, DVD-uri, cu obiective turistice din Oradea și Bihor, toate sub genericul „Țara Bihorului”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version