Carnavalul Florilor – editia 50 la Debrecen, a 14-a la Oradea

Divertisment

Luni, 12 august 2019, în orașul Debrecen a avut loc o conferință de presă cu privire la ediția din acest an a Festivalului „Carnavalul Florilor”. La conferință au participat Florin Birta – viceprimarul Oradiei, Komolay Szabolcs – viceprimarul orașului Debrecen, Pásztor Sándor – președintele Consiliului Județean Bihor, Pajna Zoltán – președintele Consiliului Județean Hajdú-Bihar, dna Edit Bódor – directorul Főnix Event Organiser SRL.

Conferința de presă a fost deschisă de viceprimarul orașului Debrecen Komolay Szabolcs, gazda evenimentului, care a prezentat în detaliu modul de desfășurare a festivalului în orașul Debrecen, precum și semnificația evenimentului pentru locuitorii orașului.

„Carnavalul florilor din Debrecen este la o ediție aniversară: împlinim 50 de ani de existență. Primul eveniment de acest gen a avut loc în anul 1966; sărbătorind acest lucru, ne-am pregătit în mod special, am organizat peste 100 de evenimente, în intervalul 14-21 august peste 500 de programe urmând să fie organizate în Debrecen. Acesta este doar un număr aproximativ, deoarece sunt planificate evenimente majore precum: Festivalul pentru copii Galiba (6 zile), Grădina de bere cehă (1 săptămână), Dansează orașul (4 zile), o multitudine de programe culturale vor sta la dispoziția celor interesați, majoritatea evenimentelor fiind gratuite.

10 grupuri din Ungaria, 17 grupuri din străinătate cu aproximativ 2000 de participanți vor defila la carnaval. Vor veni dansatori din toate părțile lumii, începând din Japonia până în Columbia sau Italia, reprezentând în totalitate 14 națiuni.

Cu mare bucurie pot să vă anunț că vom continua și tradițiile legate de orașul Oradea, pentru a 14-a oară vor ajunge carele alegorice în municipiu și pentru a doua oară locuitorii județului Bihor vor putea admira și ei aceste statui florale”, a menționat viceprimarul Komolay.

La rândul său, viceprimarul Oradiei Florin Birta a declarat: „Mă bucur mult că și în acest an putem fi parteneri la acest minunat eveniment. Cu siguranță orașul nostru, ca și orașul Debrecen, beneficiază în urma acestui eveniment cultural important și consider că astfel de evenimente, organizate între două orașe înfrățite, au rolul și au menirea să ne unească și mai mult.  În 21 august aceste care alegorice minunate vor veni la Oradea, din păcate din cauza lucrărilor de infrastructură carele nu vor putea face turul orașului, dar vor fi prezente de la ora 12 la ora 19 în Piața Unirii, unde toți cei care vor dori vor putea să le admire. Am decis ca, începând de anul acesta, să mutăm evenimentul Zilelele Culturale Maghiare în această săptămână, o dată cu Carnavalul Florilor, deoarece dorim  pe această cale să întărim și mai mult relația dintre Oradea și Debrecen. Dorim ca cetățenii români de etnie maghiară să beneficieze de aceste evenimente din plin și dorim ca între România și Ungaria să nu existe granițe, cel puțin culturale.”

La rândul lor, președinții celor două consilii județene au prezentat programul Carnavalului Florilor în județul Bihor. Astfel, după ce carele alegorice vor putea fi admirate în Oradea, în data de 22 august vor defila ajungând la Săcueni, oprind în localițățile Biharia, Tămășeu, Roșiori, Diosig, Săcueni. Carele alegorice vor poposi în fiecare localitate aproximativ 30 de minute, urmând ca în Săcueni să aibă loc și un spectacol de la ora 16.

În acest an vor fi prezente 6 care alegorice la Oradea, respectiv în Valea Ierului: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, care va reprezenta valorile culturale ale celor două orașe, simbolizate de doi dansatori populari din zona Beiușului respectiv din zona Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, care se numește „Pâinea noastră de toate zilele”, carul comun al orașelor Tojama (Japonia) și Debrecen, carul care îl simbolizează pe regele Sf. Ladislau, care a defilat și cu ocazia vizitei Papale în Miercurea Ciuc, precum și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.

La finalul conferinței de presă s-a făcut și o vizită în atelierele de lucru, unde carele sunt deja în pregătire pentru defilare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul