Comunicat de presă DSP Bihor 28.07.2020

Social

Urmare a creșterii alarmante a numărului de infecții COVID 19 la nivel național, precum și a numărului îngrijorător de cazuri în județul Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor face apel la responsabilitate și implicare din partea cetățenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.  

Populația județului Bihor este necesar să fie vigilentă cu privire la în felul în care respectă: conduita socială, măsurile de distanțare, evitarea locurilor aglomerate, respectarea normelor de igienă personală (igiena corectă a mâinilor, igiena respirației: tuse / strănut – în plica cotului sau în șervețel de unică folosință) și a mediului, utilizarea substanțelor dezinfectante, utilizarea corectă a echipamentelor de protecție (măști, mănuși, alte echipamente specifice) și îndepărtarea în siguranță a acestora, respectiv eliminarea lor cu responsabilitate și grijă față de mediul înconjurător, în cazul apariției de simptome asociate COVID-19 (tuse, strănut, rinoree, temperatură, dificultăți de respirație) este necesară contactarea medicului de families sau, în cazul în care este necesar, apelarea serviciului de urgență 112 și evitarea expunerii altor persoane. O grijă deosebită trebuie acordată categoriilor vulnerabile: vârstnici, bolnavi cronici, gravide, copii.

În cazul persoanelor care planifică călătorii în scop turistic în afara țării, recomandăm verificarea restricțiilor și / sau a condițiilor de călătorie pentru cetățenii români, înainte de a părăsi țara. Măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 trebuie respectate și pe parcursul călătoriilor. Atragem atenția cetățenilor faptul că există cazuri confirmate COVID-19 în rândul persoanelor care au revenit din călătorii în scop turistic. La revenirea în România, există țări pentru care se impune măsura carantinei la domiciliu. Lista se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică și poate fi consultată la: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE –  (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Sănătatea membrilor comunității este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Fiind precauți și respectând măsurile de prevenire a infecției COVID-19 contribuim fiecare dintre noi la limitarea apariției de cazuri noi de infecție și la evitarea poverii și suferinței asociate acestei boli. Implicarea și cooperarea față de măsurile recomandate de autorități sunt premise ale revenirii la starea de normalitate anterioară apariției acestui virus.

Fii responsabil pentru sănătatea ta și a celor din jur!

Sănătatea și siguranța noastră este responsabilitatea tuturor!

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul