Discoteca anilor ’70-’80 la Muzeul Orașului Oradea

Divertisment

Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural vă invită la vernisajul unei expoziții inedite și unice în România, „Discoteca anilor ’70-’80”. Evenimentul va fi urmat și de o petrecere cu muzica specifică perioadei.

Inaugurarea oficială a primei expoziții permanente dedicată discotecilor din anii comunismului va avea loc miercuri, 22 ianuarie 2020, de la ora 17.00, Corp A, etaj II, Muzeul Orașului Oradea.

Proiectul expozițional vine să răspundă câtorva întrebări privind modul în care tinerii din generația ’70-’80 și-au găsit calea pentru a supraviețui cotidianului cenușiu al comunismului. „Ce au reprezentat discotecile în anii ’70-’80”, „Care era atmosfera din discotecile orădene?”, „Cum se făcea rost de muzică?”, „Cum scăpai de cenzură?”, sunt doar câteva dintre întrebările la care organizatoarea expoziției, dr. Cristina Liana Pușcaș, a căutat răspuns în încercarea de a creiona imaginea unei realități deloc documentată în România postcomunistă. Cercetarea științifică a implicat nu doar interviurile cu cei mai cunoscuți DJ orădeni, Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan și Varga Ștefan, ci și analiza unui amplu fond documentar al Comitetului de Cultură și Educație Socialistă al Județului Bihor, descoperit la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Bihor.

Conceptul expozițional reunește o serie de obiecte originale, de la vinilurile celor mai cunoscute formații, din acea perioadă, The Beatles, Boney M, Queen, Modern Talking, ABBA, Phoenix, Metropol, Semnal M etc., greu de procurat în anii de dictatură comunistă, dar și aparatură electronică specifică discotecilor, pickup-uri, magnetofoane, boxe, benzi magnetice etc.

O contribuție esențială în constituirea acestui patrimoniu valoros al Muzeului l-au avut numeroșii orădeni care s-au implicat activ în campania de donații „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu!”. Expoziția este un mod de a mulțumi orădenilor că au acceptat să fie parte activă în salvarea acestor bunuri culturale. De asemenea, unele dintre obiectele expuse aparțin și colecționarului orădean Szucs Gheorghe.

Proiectul expozițional își propune să trezească nostalgii generației de tineri ai anilor ’70-’80, reprezintând, totodată, și o lecție de istorie pentru actuala generație. Atmosfera va fi întreținută de către DJ Adi Filip.

Vă așteptăm cu drag la vernisaj și dicoteca care se va organiza după vernisaj, respectând și dress code-ul deceniilor ’70 și ’80 ai secolului trecut.

 Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul