Lacul cu nuferi, alimentat artificial cu apă geotermală pentru supraviețuirea habitatului unic în Europa

Divertisment

Lacul ‘Pețea’ cu nuferi termali din comuna Sânmartin va fi alimentat cu apă geotermală în mod artificial dintr-un foraj apropiat, fiind sistată emiterea licențelor de explorare a zăcământului de apă geotermală în perimetrul Băile Felix/1 Mai, a anunțat, vineri Prefectura Bihor, într-un comunicat de presă.

Aceste măsuri fac parte dintr-un set de acțiuni pe termen scurt și mediu dispuse joi, 23 octombrie, în urma unei întâlniri, la sediul Instituției Prefectului Bihor, inițiată de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice privind secarea ‘Ochiului Mare’ — lacul cu nuferi din Băile 1 Mai.

La discuții au participat reprezentanți de la MMSC, Instituția Prefectului Județului Bihor, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Garda Națională de Mediu, Administrația Națională Apele Române, Primăria Comunei Sânmartin, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și custodele rezervației naturale Pârâul Pețea, Muzeul Țării Crișurilor.

Factorii de decizie au hotărât realizarea unui studiu complex inițiat de ANRM privind resursele zăcământului geotermal la nivelul perimetrului Oradea/Băile Felix/1 Mai, în scopul evaluării resurselor de ape geotermale. După finalizarea studiului, în conformitate cu rezultatele acestuia, se vor stabili măsurile ce trebuie întreprinse în vederea utilizării durabile a zăcământului termal.

De asemenea, s-a stabilit constituirea unei comisii mixte de control compusă din reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Naționale Apele Române, Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Ministerului Administrației și Internelor, administrației publice locale și Inspectoratului de Stat în Construcții, în vederea verificării în teren a situației de fapt a forajelor existente pe raza comunei Sânmartin și aplicarea măsurilor legale ce se impun, menționează sursa citată.

Pentru a monitoriza resursele de apă geotermală, ANRM va executa, în regim de urgență, în imediata vecinătate a Lacului Pețea, un foraj și va prezenta constant rezultatele obținute.

Pentru a sigura nivelul optim al apei în lac, se va continua alimentarea artificială a Lacului Pețea, dintr-un foraj situat în imediata vecinătate a acestuia, cu acordul și sprijinul SC Turism Felix SA și ISU Bihor.

În același timp, s-a hotărât sistarea emiterii licențelor de explorare a zăcământului de apă geotermală în perimetrul Băile Felix/1 Mai, cu excepția solicitărilor exprese a entităților aparținând statului român, până la finalizarea studiului complex de evaluare a zăcământului termal inițiat de ANRM, evidențiază comunicatul Prefecturii Bihor

Muzeul Țării Crișurilor (MTC), custode încă al rezervației unice în Europa cunoscută ca Lacul cu nuferi, a solicitat în vara anului 2014 intervenția Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a lua măsuri urgente menite să prevină dispariția, prin secare, a acestui ecosistem ocrotit prin lege. Custodele a solicitat și ca rezervația să fie preluată sub controlul strict al Ministerului și al Agenției de mediu, dată fiind valoarea deosebită și importanța rezervației.

Existența unicului habitat acvatic termal, subtropical, din Europa era în pericol de a dispărea din cauza supraexploatării apei termale din cele două stațiuni de pe raza comunei Sânmartin (Băile Felix și Băile 1 Mai). Specialiștii muzeului au reușit, prin două proiecte, să salveze, în acvarii protejate, cele două specii pe cale de dispariție din lacul cu nuferi — peștele Roșioara lui Racoviță și melcul Melanopsis, precum și nufărul termal, în mediu controlat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul