Parcarea subterana de pe strada Independentei urmeaza sa fie data in folosinta

Social

S-au încheiat lucrările la parcarea subterană de pe strada Independenței, iar dacă se obțin avizele necesare de la Inspectoratul de Situații de Urgență, începând de sâmbătă, 20 iunie, parcarea va putea fi utilizată de către cetățeni.

Detalii legate de această parcare au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către viceprimarul Florin Birta, directorul Administrației Domeniului Public Liviu Andrica, care s-a ocupat de construcția parcării şi dl. Paul Sas, proiectantul lucrării.

Parcarea de pe strada Independenței este o construcție pe trei niveluri subterane, fiind prevăzută cu 460 de locuri. Începute în anul 2015, lucrările la parcare au fost sistate o perioadă, fiind reluate în luna septembrie a anului 2018, după găsirea tuturor soluţiilor tehnice la problemele apărute între timp, construcţia fiind de mare complexitate tehnologică.

„Nivelul cel mai jos al parcării este de minus 10,5 metri față de cota drumului, plus vreo doi metri în plus la săpături, deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri și este bine de știut că locurile de parcare dinspre Crișul Repede sunt la minus 6 metri sub nivelul râului”, a  menționat viceprimarul Florin Birta.

La rândul său, directorul ADP Liviu Andrica a adăugat: „Este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, de aici şi ampla complexitate tehnologică a construcţiei. A fost o lucrare care a depășit așteptările tuturor, inclusiv ale proiectanților.”

Dacă se obţine avizul de funcţionare, în week-end se poate deschide

Suprafața terenului pe care este construită parcarea este de 4.956 mp, în timp ce suprafața desfășurată este de 14.158 mp. La fiecare nivel sunt prevăzute 4 rampe, două centrale, două laterale. Circulația va fi într-un singur sens, existând două rampe de acces și alte două de evacuare, ceea ce permite intrarea și ieșirea a două mașini în același timp. Accesul pietonilor va fi posibil prin intermediul a trei scări, două spre strada Independenței, iar una spre Crișul Repede. Parcarea este prevăzută cu 4 stații de încărcare electrică și 6 locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități. Înălţimea maximă a vehiculelor care pot intra în parcare este de 2,10 metri.

Parcarea este prevăzută cu un sistem automat de stingere a incendiilor şi instalaţie de evacuare a gazelor. „Vineri avem vizita celor de la Pompieri pentru a primi avizul de funcționare. În caz că vom obține acest aviz în cursul zilei de sâmbătă, 20 iunie, vom deschide această parcare pentru a fi accesibilă celor care vor frecventa zona centrală. Această parcare va fi o gură de oxigen pentru cei care vin în zona centrală, deoarece odată ce am decis pietonalizarea zonei centrale au fost desființate foarte multe locuri de parcare, iar aceste 460 de locuri de parcare vor aduce un confort celor care vor ajunge în această zonă”, a declarat viceprimarul Florin Birta.

Valoarea investiției este de 39,7 milioane lei (8,1 milioane euro), din care 7,3 milioane lei (1,5 milioane euro) a fost cota de finanțare a RDS-RCS, care are şi 30% din suprafaţa parcării în proprietate. În virtutea acestui fapt, firma va avea 80-90 de locuri rezervate.

Lucrările au fost realizate de Construcții Bihor pe principiul creditului furnizor, plata urmând să se facă de către Administrația Domeniului Public Oradea doar după finalizarea investiției, în șase rate semestriale egale.

„Așa cum am obișnuit orădenii la celelalte parcări construite de municipalitate, și această parcare va fi la dispoziția cetățenilor în mod gratuit în primele 90 de zile de la deschiderea acestuia”, a  anunțat Florin Birta.

Totodată, viceprimarul a reamintit că Primăria Oradea, prin Instituția Arhitectului Șef, a lansat în cursul lunii mai concursul internațional de soluții, care are ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru realizarea unui spațiu urban marcat de un volum simbol pe amplasamentul delimitat de strada Independenței și malul Crişului Repede, deasupra parcării construite. „Dorim să finanţăm realizarea piaţetei aflată deasupra parcării din fonduri europene”, a mai spus viceprimarul Florin Birta.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul