Se lucreaza in ritm sustinut la reabilitarea interioara a cladirii primariei Oradea

Social

Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a orașului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea și se regăsește pe Lista monumentelor istorice 2016.

În toamna anului trecut au început lucrările de reabilitare a clădirii, intenția municipalității fiind ca în urma acestei reabilitări să transforme această clădire frumoasă într-un spațiu de atracție turistică, alături de serviciile publice oferite.

Spațiile propuse spre a fi introduse în circuitul turistic sunt: accesul principal în Primărie dinspre Piața Unirii, scara de onoare în trei rampe, coridorul principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului și al viceprimarului, Sala Mare Traian Moșoiu, Sala Mică Rimler Karoly, anticamera acesteia precum și actualul birou al consilierilor primarului.

Lucrările sunt executate de S.C. Euras S.R.L., în baza contractului de lucrări nr. 290812/09.08.2019, cu o durată de 18 luni, etapizat, iar valoarea contractului de lucrări este de 14.842.272,29 lei (fără TVA).

În ceea ce privește stadiul lucrărilor interioare, până în prezent au fost efectuate următoarele lucrări:

–       este finalizată reabilitarea casei de scări secundare, cu acces la balcon;

–       este finalizată refacerea decorațiilor parietale inițiale ale pereților și a tavanului din zona holului de la intrarea principală în clădirea scării de onoare și a holului de la etajul I, în porțiunea din dreptul intrării în Sala Mare (au fost efectuate reparațiile tencuielilor, refacerea ornamentelor inclusiv placarea cu foiță de aur);

–       sunt montate candelabrele și  corpurile de iluminat din zona holulul de acces și a scării de onoare;

–       sunt finalizate lucrările în fosta sală de căsătorii de la etajul I;

–       este montat liftul de la parter, necesar pentru accesul în clădire al persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Momentan se lucrează la refacerea pardoselilor din mozaic din zona de hol, coridoare și la restaurarea tâmplăriilor din această zonă, precum și la reabilitarea instalației electrice și termice. De asemenea, se lucrează la refacerea structurii metalice de susținere a cupolei sălii Traian Moșoiu, aceasta fiind executată în proporție de 80%.

Reamintim că această clădire monument are o suprafață de 5.508 mp, suprafața construită a clădirii fiind de 1.137,40 mp, iar a terenului exterior clădirii este de 765,30 mp. Imobilul are demisol, parter, două etaje și un turn al orologiului.

Lucrările de reabilitare au început cu reabilitarea Turnului Primăriei – care este în plină desfășurare, a fațadei și a acoperișului dinspre str. Tudor Vladimirescu – ale căror lucrări de reabilitare au fost finalizate în luna aprilie anul curent, după care au continuat cu reabilitarea întregii fațade a clădirii primăriei.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul