A fost desemnat castigatorul concursului pentru realizarea statuii lui Rimanóczy Kálmán Jr

Divertisment

Primăria Oradea a finalizat la sfârșitul anului 2019 concursul de selecție pentru realizarea monumentului de for public „Statuia arhitectului Rimanóczy Kálmán Jr.”, care va fi amplasată în zona Bisericii Romano-Catolice „Pogorârea Sf. Spirit”, situată pe strada Dunărea nr. 1. Dintre cele trei oferte depuse, juriul l-a declarat câștigător pe sculptorul Alexandru Păsat, a cărui creație artistică a întrunit cel mai mare punctaj. Valoarea de realizare a statuii este de 400.000 lei, suma cuprinzând și serviciile de proiectare.

Rimanóczy Kálmán Junior (1870-1912) a fost unul dintre cei mai importanți arhitecți orădeni. Deși a trăit numai 42 de ani, în scurta lui carieră de 20 de ani (1892-1912) a avut numeroase comenzi pentru clădiri publice și particulare. S-a afirmat şi ca antreprenor, urmând exemplul tatălui său, care era constructor.

Arhitectul se remarcă prin numărul mare de imobile construite, prin proiectarea unor clădiri publice reprezentative pentru oraş, dar şi a clădirilor destinate locuirii și realizate în diverse maniere stilistice. Printre cele mai importante clădiri proiectate se numără Primăria, Palatul Finanţelor Publice, Baroul Oradea, Palatul Moskovits Miksa, Palatul Episcopiei Greco-Catolice și Biserica Romano-Catolică „Pogorârea Sfântului Spirit”.

Programele de arhitectură pe care le abordează sunt foarte variate, bine rezolvate din punct de vedere funcțional chiar și atunci când clădirile, în marea lor majoritate, au funcțiuni mixte, grupând instituţii, spații comerciale și spaţii destinate locuirii. Rimanóczy Junior se încadrează în arhitectura 1900 (Secession) prin unele dintre proiectele sale (case și imobile de raport), dar totuși rămâne un arhitect de formaţie eclectică, realizând construcţii al căror limbaj plastic este foarte variat.

Primăria municipiului Oradea intenționează să inaugureze această statuie în data de  1 mai 2020, când se vor aniversa 150 de ani de la nașterea marelui arhitect.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul