Casa Darvas – La Roche adopasteste primul muzeu Art Nouveau din Romania

Social

Primul muzeu din România dedicat curentului Art Nouveau a fost inaugurat joi, 19 august, în prezența mai multor invitați speciali. După un amplu proiect de restaurare menit să îi redea frumusețea și gloria de altădată, Casa Darvas – La Roche se deschide începând de azi şi pentru marele public.

Sub-secție a Muzeului orașului Oradea, Muzeul Art Nouveau este găzduit de clădirea Casei Darvas – La Roche, în care se regăsesc expoziții dedicate interioarelor orădene „La Belle Époque”, proiecții de tip video mapping, dar și spații pentru ateliere de manufactură ale artiștilor locali, săli de conferință și spații pentru evenimente. Grădina casei reprezintă o oază de calm în inima orașului și un spațiu intim, potrivit pentru evenimente culturale sau private.

Evenimentul de inaugurare a fost moderat de Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, cea care s-a și ocupat de amenajarea muzeală a Casei Darvas – La Roche. La eveniment au fost prezenți Macrina Oproiu – muzeograf-şef la Muzeul Peleș, Alexandru Chituță – director de marketing al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Iulia Gorneanu – curatorul expoziției de ținute și acesorii „La Belle Époque” și alți invitați.

Din partea Primăriei Oradea au participat viceprimarii Mircea Mălan și Florin Birta.

Casa Darvas-La Roche, reabilitată din fonduri europene

În deschiderea evenimentului, viceprimarul Mircea Mălan s-a adresat celor prezenți: „Avem toate motivele să fim foarte mândri că, la finalul acestui proiect, care a presupus un efort complex, orașul nostru se poate bucura de această bijuterie arhitectonică, Casa Darvas – La Roche, reabilitată la un nivel de calitate foarte bun. Doresc să aduc mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: d-nei Simon Judith, moștenitoarea familiei care a deținut acest imobil și care a cedat orașului apartamentul pe care îl avea în proprietate, mulțumesc de asemenea familiei Vidican, mulțumesc colegilor din Primăria Oradea, firmei Constructorul Sălard care a lucrat la reabilitarea acestui imobil și tuturor celor care și-au adus contribuția pentru rezultatul pe care îl vedem acum”.

Casa Darvas – La Roche, o clădire emblematică, cu vitralii impresionante, este una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, fiind construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó în stil Art Nouveau – Secession.

Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX. 

Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural Secession a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție a fost de 5.704.198.01 lei (cu TVA), iar executantul lucrărilor de restaurare este SC Constructorul Sălard SRL.

După ce lucrările de reabilitare a imobilului au fost finalizate, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural a început procesul de amenajare a spațiului muzeal, pentru a putea deschide Secția Muzeală Art Nouveau.

Amenajarea muzeului Art Nouveau, sub atenta supraveghere a Muzeului Peleș

La rândul său, viceprimarul Florin Birta a precizat: „Îi mulțumesc doamnei Angela Lupșea pentru tot efortul depus în amenajarea muzeală a Casei Darvas – La Roche. Toată amenajarea acestui muzeu s-a făcut sub atenta supraveghere a Muzeului Peleș. Mulțumesc cu această ocazie doamnei Macrina Oproiu – muzeograf-șef la Muzeul Peleș pentru implicare, pentru susținerea pe care ne-a acordat-o și pentru prezenţa sa alături de noi. De asemenea, nu pot să nu mulțumesc cu această ocazie comunității evreiești pentru patrimoniul cultural deosebit lăsat orașului nostru. Muzeul Art Nouveau este primul muzeu de acest fel din România și reprezintă a doua sub-secție a Muzeului Orașului Oradea, după Muzeul Istoriei Evreilor, care a fost deschis în Sinagoga de pe str. Primăriei. Ne dorim în continuare și deschiderea Muzeului Francmasoneriei, proiect de care se va ocupa tot Muzeul Orașului Oradea, astfel încât zestrea muzeală a orașului să devină din ce în ce mai bogată.”

D-na Macrina Oproiu – muzeograf-şef la Muzeul Peleș a completat: „Nu întâmplător se deschide la Oradea primul muzeu Art Nouveau din România, pentru că Oradea este un oraș încărcat de istorie, cu un potențial cultural și arhitectural extraordinar, care așa cum se vede este valorificat la maximum în ultimul deceniu și care confirmă încă o dată sintagmă că omul sfințește locul”.

Expoziția muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque” reconstituie mediul ambiental burghez din Oradea. Obiectele (mobilierul, obiectele decorative, documente) prezente în cadrul expoziției au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele și palatele construite în stil Art Nouveau.

Câteva dintre încăperile principale ale Casei Darvas – La Roche, amenajate din perspectiva muzeală și a obiceiurilor vremii sunt: sufrageria, salonul domnilor, salonul doamnelor, dormitorul, camera servitoarei.

Muzeul Art Nouveau se deschide publicului azi, 20 august și va avea program de marți până duminică (cu excepția sărbătorilor legale). În perioada 1 aprilie – 31 octombrie, muzeul este deschis între orele 10:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:00), iar în perioada 1 noiembrie – 31 martie, muzeul este deschis între orele 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:00).

Datorită spațiului limitat și pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2, intrarea în Casa Darvas – La Roche se face din oră în oră (la oră fixă), vizitele având o durată de 45 minute. Vizitarea etajului se realizează cu distanțare socială, fiind permis accesul a maximum 15 persoane în același timp.

„Visul copilului – proiecție video mapping”, în premieră pentru România

În premieră pentru România, Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas-La Roche Oradea deschide o expoziție de tipul proiecțiilor cu sunete și lumini (video mapping) care introduce privitorul în lumea imaginară a visului, în care elementele reale se întrepătrund cu cele fantastice.

Proiecția „Visul copilului – proiecție video mapping” realizată în colaborare cu Mindscape Studio urmărește etapele unui vis de copil, de la lăsarea nopții până la următorul răsărit. 

Totodată, cei care vor trece pragul muzeului vor putea cunoaște istoria orașului prin intermediul unui panou interactiv, care atunci când este atins, declanșează o serie de animații video care augmentează zonele respective într-un mod inedit.

Casa Darvas – La Roche a pregătit vizitatorilor și o expoziție inedită de nasturi, expoziție pe care vizitatorii o găsesc în „Camera servitoarei”.

Încă din cele mai vechi vremuri, nasturii erau un accesoriu important, un simbol al statutului social. Azi nu se mai găsesc nasturi confecționați de micii meseriași. Ultimul atelier de confecționat nasturi din Oradea se găsea lângă Biserica cu Lună și a aparținut meșterului Támas Petru, care a lăsat moștenire această meserie și micul atelier fiicei sale, Szabo Agneta.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul