Comunicatul de presă privind încetarea mandatelor a 175 de aleși locali din județul Bihor.

Politic

Pe 16 septembrie, prefectul Dumitru Țiplea a emis ordinele privind încetarea mandatelor pentru 175 de aleși locali din județul Bihor care candidează la alegerile din 27 septembrie din partea altor formațiuni politice decât cele de pe listele cărora au fost aleși.
Precizăm că, în conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior.
În consecință, conform Codului administrativ, mandatul primarului încetează de drept în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales inițial.

Prevederile legale menționate se aplică și în cazul consilierilor
locali, respectiv județeni, a căror calitate de consilieri încetează de drept înainte de expirarea la termen a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale.
Reamintim că prefectul Dumitru Țiplea a solicitat în urmă cu o lună, în 18 august, secretarilor generali ai unităților administrativ-teritoriale din județul Bihor să identifice și să aducă în atenția Instituției Prefectului cazurile în care aleșii locali se află în situația menționată mai sus. 
Astfel, ieri au fost semnate ordinele de încetare a mandatelor pentru 170 de consilieri locali și 5 primari, din totalul de aproximativ 1350 de aleși locali ai județului Bihor. 

Din cele 101 unități administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor, situațiile de încetare de drept a mandatelor se aplică în 31 de UAT-uri pentru câte un ales local, în 28 de UAT-uri pentru 4 sau mai puțini aleși locali, în 9 UAT-uri pentru mai mult de 4 aleși locali, iar în 33 de UAT-uri nu
există astfel de situații.  
 
Pentru a asigura continuitatea activității administrațiilor publice locale, în notificarea emisă ieri prefectul Dumitru Țiplea a adus în vedere autorităților locale obligativitatea demarării procedurilor pentru validarea mandatelor de supleanți care îndeplinesc condițiile legale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul