EXPOZIŢIE LA MUZEUL ORAŞULUI: „BUCĂTĂRIA MEDIEVALĂ. RĂSFĂȚ CULINAR LA CURTEA PRINCIPILOR TRANSILVANIEI”

Divertisment

Muzeul Orașului Oradea-Complex Cultural, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, vă invită, în data de 11 octombrie 2020, la vernisajul expoziției „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei”.

Tema acestui demers expozițional pune în conexiune artefactele arheologice cu informaţiile oferite de izvoarele istorice şi iconografice, având rolul de a propulsa vizitatorul într-un univers al percepției gustative de altădată.

Expoziția „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” prezintă o istorie a evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern. De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveștile cuprinse în această expoziție urmăresc evoluția cuțitului de la armă-tacâm la stadiul de cuțit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenușăresei tacâmurilor – furculița, a cărei folosire generalizată a reușit abia în era industrializării. De asemenea, narațiunea expoziției urmărește felul în care statutul social este subliniat prin intermediul achiziționării și folosirii instrumentarului de masă.

În cadrul expoziției sunt prezentate piese din argint, cupru și oțel din colecțiile Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, datate în secolele XVI – XIX, mai puțin cunoscute.

Expoziția face parte din proiectul „Bucătăria la curtea  princiară a Transilvaniei în secolul XVI”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal, înscris în direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului Sibiu, pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale, parte a proiectului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.

Vernisajul expoziției „Bucătăria medievală. Răsfăț culinar la curtea principilor Transilvaniei” va avea loc duminică, 11 octombrie 2020, ora 15:00, în Palatul Princiar, corpul A, parter.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 11 octombrie 2020 – 11 februarie 2021.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul