Investitii in parcurile industriale din Oradea,in 2019: peste 40 milioane euro

Economie

Directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) Alina Silaghi a susținut azi la sediul agenției o conferință de presă, în care a prezentat raportul de activitate pe anul 2019 al societății pe care o conduce.

Conform spuselor dnei Alina Silaghi, la finele anului 2019, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA deținea patru titluri de parc industrial, pentru cele patru amplasamente situate pe Calea Borșului (130,02 ha) – Parcul Industrial Oradea I, strada Ogorului (83,5 ha) – Parcul Industrial Oradea II, strada Uzinelor – Parcul Industrial Oradea III (17,8 ha), respectiv strada Corneliu Baba – Parcul Industrial Oradea IV (6,5 ha).

Pentru toate amplasamentele au fost finalizate și aprobate Planurile Urbanistice Zonale, precum și proiectele tehnice pentru dotarea cu utilități publice, inclusiv racordarea la rețelele orașului.

În ceea ce privește infrastructura de utilități publice existentă pe amplasamente, conducerea ADLO în anul 2019 a finalizat multiple investiții în parcuriile industriale, astfel încât la finele anului 2019, în parcul Industrial Oradea I infrastructura de utilități a fost finalizată în proporție de 100% în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, iar în parcul Industrial Oradea II infrastructura de utilități a fost finalizată în proporție de 90% pe suprafața inițială de 24 ha; de asemenea pe suprafața extinsă au fost finalizate lucrările la rețeaua de apă, canalizare menajeră și apă de incendiu pentru parcelă, rețea electrică și rețea de gaz (60%);

„În parcul Industrial Oradea III au fost finalizate lucrările la infrastructura de utilități după cum urmează: rețea de canalizare și hidranți și rețea electrică. Estimăm că lucrările la infrastructura rutieră vor fi finalizate până la finalul anului 2020. Totodată, în Parcul Industrial Oradea IV s-a obținut avizul tehnic de racordare la rețeaua de energie electrică, s-a realizat PUZ-ul și în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate”, a declarat Alina Silaghi.

Tot în anul 2019 s-au organizat 11 sesiuni de licitație pentru terenurile din parcurile industriale în urma cărora au fost aribuite 10 parcele de teren în suprafață totală de 62.420 mp, și au avut loc șapte proceduri de negociere directă cu două companii străine din Germania, o companie din Franța și patru companii românești, ocupându-se patru parcele de teren în parcul industrial EBP I, în suprafață totală de 46.913 mp și două parcele de teren în parcul industrial EBP II, în suprafață de 33.277 mp.

„Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2019 este de 40.678.910 euro, dintr-un total de 387 milioane de euro atrase până în prezent, acestea urmând a genera un număr total de 8500 de locuri de muncă până în anul 2021. Investiția mare atrasă prin negociere directă în anul 2019 în parcurile industriale din Oradea are o valoare totală de 5 milioane de euro, aceasta urmând a genera un număr de 100 de locuri de muncă. Investiția constând în hale de închiriat va fi realizată de GLOBAL INVEST PROJECT DEVELOPMENT pe o suprafață de 22.484 metri pătrați de teren în Parcul Industrial Oradea I de pe strada Borșului. Partea operațională va fi asigurată de compania IWIS ENGINE SYSTEM, cu o investiție în utilaje și echipamente în valoare de 9 milioane euro”, a declarat directorul ADLO.

Totodată, anul trecut ADLO a participat la mai multe activități de promovare  și a oferit și sprijin proiectelor precum: concursul de robotică Robotics Championship organizat de către Universitatea din Oradea, a sprijinit Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea – A.R.D.T. Oradea în Proiectul Educațional „Școala de Vară: Orientare și Gestiunea Carierei”, sau programe pilot de orientare în carieră prin promovarea companiilor orădene într-un parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.

În ceea ce privește planurile ADLO pentru anul 2020, Alina Silaghi a menționat că, alături de continuarea proiectelor începute, vor pune un accent mărit pe implicarea în proiectele comune cu instituții de învățământ, respectiv ONG-uri: „Muncim zi de zi pentru a asigura investitorii că Oradea este un oraș atractiv pentru toți producătorii , încercăm să venim cu programe cât mai interesante. Fiecare investitor care vine la Oradea nu este interesat doar de prețul terenurilor și de partea de utilități, cât mai mulți dintre ei sunt interesați de calitatea vieții în Oradea, ce oferă acest oraș, cum arată orașul, care sunt programele pe care le avem împreună cu școlile tehnice, cu Universitatea, cum pot ei să se implice în această zonă, să-și asigure și să-și formeze cât mai mulți viitori angajați. Aici încercăm să facem cât putem mai mult în aceste zone.”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul