Borş, prima comună din Bihor care are propriul parc solar fotovoltaic

Divertisment

Primăria comunei bihorene Borş a dat în funcţiune miercuri propriul parc solar fotovoltaic, realizat prin fonduri europene, devenind astfel prima comună din judeţ independentă energetic, a declarat primarul Batori Geza.

„Eu sunt inginer electromecanic şi am văzut că sunt proiecte pentru energie verde pentru autorităţi locale. Trebuia să decid fie pentru un proiect cu apă geotermală, fie pentru solar sau altceva. Pe apă, aveam două probleme: apa trebuie plătită statului român, iar comuna nu avea foraj. Am hotărât atunci să facem parc solar fotovoltaic pentru că, deocamdată, razele solare nu sunt monopol de stat”, a afirmat primarul. 

Această investiţie este foarte importantă pentru comună, căreia i se va asigura electricitatea folosită în şcoli, grădiniţe, dispensare, primărie, pentru iluminatul stradal, precum şi în funcţionarea staţiilor de epurare a apei din comună.

„Nevoia de a avea în comună o astfel de investiţie a pornit de la cheltuielile mari pe care administraţia locală le avea, 5-6% din buget pentru factura de energie, adică 50.000 de lei pe lună”, a precizat Batori Geza. 

Parcul solar fotovoltaic este un proiect al primăriei Borş, printre primele instituţii publice din ţară care au făcut un asemenea demers. Construirea parcului voltaic din comuna Borş a început în anul 2013 printr-un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională în valoare de 2,5 milioane de euro. Contribuţia Primăriei a fost de 2% din valoarea proiectului. Pe un teren de cinci hectare din satul Santăul Mare au fost montate 4.168 de panouri care captează energia soarelui şi o transformă în curent electric. Capacitatea de producţie a energiei electrice este de un MWh, iar pe oră un panou produce 240 W. 

Practic, primăria nu are propria reţea de distribuţie a energiei. Energia produsă în centrala solară este „vărsată” în reţeaua naţională de electricitate şi este compensată automat în factură. Centrala fotovoltaică are un contor care măsoară cu exactitate cât curent produce parcul, iar furnizorul naţional de electricitate îi scade din cheltuieli, lună de lună, curentul astfel produs. Dacă va produce energie peste necesarul propriu, primăria va primi aşa-numite certificate verzi, pe care le va putea tranzacţiona pe piaţă, astfel că ar putea ajunge chiar să facă şi profit. 

Singura obligaţie a primăriei este să asigure întreţinerea parcului fotovoltaic. Primarul spune că va angaja un paznic pentru acest lucru. În primii cinci ani, pentru că este vorba de un proiect finanţat din fonduri europene, comuna nu poate să vândă energia produsă, însă, după acest termen, specialiştii spun că ar putea încasa anual la buget circa 500.000 de euro. O investiţie similară cu cea realizată de primăria Borş urmează să fie dată în folosinţă în curând şi în comuna bihoreană Oşorhei. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul