Cele mai aşteptate filme româneşti ale anului şi creatorii lor ajung la TIFF Oradea

Divertisment

La cea de-a doua ediţie, TIFF Oradea continuă să-i răsfeţe pe iubitorii filmului românesc cu proiecţii speciale, noutăţi de toamnă şi întâlniri surpriză. Între 6 şi 8 septembrie, cinefilii vor avea şansa de a urmări pe marele ecran cele mai aşteptate poveşti ale anului, chiar înainte de lansarea lor oficială în cinema. Titlurile momentului vor fi prezentate chiar de autorii şi protagoniştii lor, invitaţi la eveniment pentru a răspunde întrebărilor şi pentru a povesti detalii din culise.

Programul complet va fi disponibil în curând pe oradea.tiff.ro. 

În premieră în România se va vedea la Oradea cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Cătălin Mitulescu. Heidi îl readuce pe marele ecran pe inconfundabilul Gheorghe Visu, în rolul unui poliţist în pragul pensionării, pornit în căutarea unor tinere dispuse să depună mărturie într-un caz de crimă organizată. Cinefilii îl vor întâlni pe îndrăgitul actor la proiecţia-eveniment din 8 septembrie, la Filarmonica din Oradea, unde în prima zi de festival se va vedea şi La Gomera, filmul anului, propunerea României pentru nominalizare la Oscar 2020. Cel mai recent titlu semnat de regizorul Corneliu Porumboiu va sosi la Oradea însoţit de actorul George Piştereanu, prezent la discuţia cu publicul, după proiecţie.

După ce au strălucit pe covorul roşu la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo, unde MO a fost prezentat în Competiţia Oficială, actriţa Dana Rogoz şi regizorul Radu Dragomir vor veni la Oradea pentru a vorbi despre filmul provocator care aduce din nou în atenţia publică fenomenul #metoo. 

O poveste despre compromisuri şi decizii finale în viaţa de cuplu îi va impresiona pe orădeni pe 6 septembrie. Nu vor lipsi de la întâlnirea cu ei actorul Cristian Popa, unul dintre protagoniştii Monştri., şi Marius Olteanu, regizorul filmului, recent premiat cu Golden Mimosa la Herceg Novi, în Muntenegru. Tot înainte de premiera filmului în cinema, la TIFF Oradea va rula şi Arest, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Andrei Cohn, invitat la proiecţie pentru a vorbi despre povestea arhitectului (Alexandru Papadopol) închis în aceeaşi celulă cu un colaborator al Securităţii (Iulian Postelnicu).

Proiecţia în aer liber a celui mai urmărit film al anului va oferi publicului o a doua ocazie de a-l întâlni pe Gheorghe Visu. Îndrăgitul actor va urmări Moromeţii 2 alături de cinefilii orădeni, pe 8 septembrie, la Cetate. Tot aici va rula şi Parking, cel mai recent lungmetraj în regia lui Tudor Giurgiu, prezent la discuţia despre filmul care a avut premiera absolută în deschiderea TIFF Cluj şi a emoţionat publicul cu o poveste de iubire româno-spaniolă, inspirată din romanul ,,Apropierea”, scris de Marin Mălaicu-Hondrari.

Despre un subiect foarte sensibil, Emigrant Blues: Un road movie în 2 1/2 capitole este documentarul original inspirat de poveştile românilor plecaţi la muncă în Spania, semnat de Claudiu Mitcu şi Mihai Mincan. Fenomenul migraţiei este abordat şi în Nu e nimeni acasă, documentarul realizat de jurnaliştii Andrei Udişteanu şi David Muntean pentru Recorder.ro, care urmăreşte ultimele zile petrecute în România de o familie cu doi copii pregătită să emigreze în Marea Britanie. Viaţa unui emigrant întors acasă pare însă fără soluţii pentru protagonistul filmului Învierea domnului Constantin (r. Cornel Brad), pe care soţia îl declară decedat înainte ca acesta să revină în ţară. 

Iubitorii filmelor documentare vor urmări la Oradea şi Jurnalul familiei -Escu, o analiză a modului în care istoriile individuale se suprapun peste istoria colectivă a românilor. Regizorul Şerban Georgescu caută răspunsuri împreună cu Ioana Pârvulescu, Mihaela Miroiu, Sorin Ioniţă, Stelian Tănase, Theodor Paleologu şi Vintilă Mihăilescu, utilizând imagini din arhive personale. 

Biletele pentru TIFF Oradea 2019 vor fi disponibile în curând pe tiff.eventbook.ro sau pe TIFF Official APP, aplicaţia care va conţine programul ediţiei şi va asigura, totodată, accesul rapid în spaţiile de proiecţie. Aplicaţia poate fi descărcată în forma ei nouă din App Store şi Google Play Store.

Ne puteţi urmări pe:

oradea.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.
Prezentat de: Banca Transilvania

Parteneri instituţionali: Universitatea Partium, Filarmonica de Stat Oradea, Muzeul Oraşului Oradea, Manifest pentru Oradea

Partener mobilitate: ATP Motors Oradea

Partener ospitalitate: Double Tree by Hilton

Concept by: Blackboards

Parteneri media naţionali: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AaRC.ro, Zile şi Nopţi

Parteneri media locali: Magic FM, Bihoreanul, Bihon, Erdon, Jurnal Bihorean, Jurnal Bihorean Plus, Bihari Naplo, Crisana, Info Oradea

Partener monitorizare: MediaTRUST

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul