Proiecte majore privind transportul in comun derulate in Oradea

Social

Viceprimarul Mircea Mălan și reprezentanții Oradea Transport Local SA, Viorel Pop și Romeo Nica au susținut marți, 29 octombrie 2019, o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre situația proiectelor de transport public în Oradea, respectiv despre modificările aduse în circulația mijloacelor de transport în comun din cauza lucrărilor care se derulează în oraș.

Astfel, viceprimarul Mălan a prezentat 5 proiecte mai importante care sunt în curs de derulare și anume: achiziția a 20 de tramvaie noi prin Programul Operațional Regional (POR), construirea liniei noi de tramvai str. Aradului – Cantemir (POR), achiziția a 15 autobuze hibrid (POR), achiziția a 7 autobuze – 6 autobuze diesel Euro 6 și 1 autobuz hibrid (proiect RO-HU), respectiv realizarea stației de redresare CICERO (POR).

Primele tramvaie noi vor sosi la primăvară

Conform spuselor viceprimarul Mircea Mălan, contractul de furnizare cu furnizorul S.C. Astra Vagoane Călători S.A a celor 20 tramvaie este semnat în 19.10.2018, în valoare de 148,800,000.00 lei + TVA, fiind achitat până în prezent avansul pentru cele 20 de tramvaie în proporție de 30% din valoarea contractului (44,640,000.00 lei + TVA).

Livrarea noilor tramvaie a fost întârziată de faptul că Poliția Rutieră a solicitat ca acestea să fie dotate cu instalații care să le permită o autonomie de funcționare de câteva sute de metri, pentru situațiile când intervin întreruperi de curent. În urma acestei solicitări, în data de 14 octombrie 2019 s-a semnat un act adițional de prelungire a termenului de livrare a primelor 10 tramvaie cu 5 luni, astfel că primele 4 tramvaie vor sosi în Oradea până la 15 martie 2020. „Acestea sunt tramvaie de ultimă generație, care vor contribui consistent la creșterea calității transportului public în Oradea”, a spus Mircea Mălan.

Tramvaiele noi vor avea o capacitate de 160 călători, ele vor fi eficiente din punct de vedere energetic și vor recupera energia datorită sistemului de frânare recuperativă, vor fi dotate cu aer condiționat, instalaţie de încălzire şi ventilaţie/climatizare, totodată va exista rampă și un minim spațiu destinat persoanelor cu dizabilități.

Linia de tramvai Calea Aradului-Cantemir avansează

În ceea ce privește construirea liniei noi de tramvai pe Calea Aradului – zona Cantemir, Mircea Mălan a afirmat că proiectul se desfășoară în trei etape, din care primele două: amenajarea intersecțiilor Decebal – Calea Aradului – Primăriei și Calea Aradului – Aviatorilor sunt finalizate, fiind în execuție porțiunile din zonele: Calea Aradului, pod peste Peța, în spatele magazinelor Jumbo și Auchan și zona Ceyrat.

Stadiul execuției lucrărilor este la aproximativ 41.39%, iar plățile efectuate sunt în valoare de 20,433,109.00 lei + TVA din valoarea totală a contractului de 49,361,961.54 lei + TVA.

„Realizarea pe tronsonul unde această linie întâlnește LEA 110 (linia electrică aeriană de 110 kV) este în așteptare, aici lucrările nu vor putea începe decât după ce Electrica va realiza relocarea de către Transelectrica a acelei linii de înaltă tensiune. Din informațiile pe care le avem, Electrica a derulat procedura de licitație pentru execuția lucrărilor, termenul de execuție fiind de 18 luni. Se lucrează acum pe Calea Aradului în zona podului și în zona Ceyrat pe malul Peței”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Legat de achiziția celor 15 autobuze hibrid prin POR și achiziția a 6 autobuze Diesel și un autobuz hibrid prin proiectul comun cu orașul Debrecen, Mircea Mălan a declarat că este în curs de realizare licitația pentru achiziția celor 15 autobuze, urmează ca în zilele următoare să fie anunțată licitația, iar celălalt proiect de achiziție a 7 autobuze are achiziția finalizată, câștigătorul licitației fiind compania Mercedes.

În ceea ce privește realizarea stației de redresare Cicero, a fost realizată stația electrică, iar stația de redresare Cicero pentru OTL va fi montată până la finalul lunii noiembrie.

Modificări în transportul în comun

Modificările aduse transportului în comun au fost prezentate de către directorul OTL Viorel Pop.

Din cauza lucrărilor din zona podului Dacia, începând din 15 noiembrie vor fi unele modificări în circulația tramvaielor și autobuzelor. Transportul călătorilor pe tronsonul menţionat se va efectua cu autobuze care vor circula pe Linia T3, pe următorul traseu: Piaţa Emanuil Gojdu – General Magheru – Republicii (staţie Magazinul Crişul) – Piaţa Bucureşti – Berzei (staţie Gara Centrală şi Stadion) -Olimpiadei – Eroul Necunoscut (staţie cap linie Parc Olosig) – Olimpiadei – Berzei – Piața București – Republicii – General Magheru – Piața Emanuil Gojdu.

Totodată, se înființează linia de tramvai 8 pe traseul: Lipovei – Aviatorilor – Calea Aradului – bdul Decebal – Eroul Necunoscut – Corneliu Coposu – Transilvaniei – bdul Dacia – Pod CFR – Transilvaniei – Corneliu Coposu – Eroul Necunoscut – bdul Decebal – Calea Aradului – Aviatorilor – Lipovei.

Reprezentanții OTL au anunțat și faptul că începând cu 1 decembrie 2019 vor intra cu curse OTL și în zona Metropolitană în Cetariu și Paleu. Aici pasagerii vor putea călători cu autobuzele 721 și 722 pe traseul: Oradea – Paleu – Uileacu de Munte – Cetariu – Tăutelec – Șișterea – Șușturogi, respectiv Săldăbagiu de Munte – str. Șanțului – str. Gheorghe Doja – str. Louis Pasteur – Șanțului – Săldăbagiu de Munte.

Legat de acest subiect, directorul Pop a declarat că OTL intenționează să introducă curse regulate și în alte localități din zona Metropolitană în viitorul apropiat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul