Un pasaj subteran va asigura accesul la drumul de legatura spre Autostrada Transilvania

Social

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de luni, 28 octombrie, soluția de trafic constând într-un pasaj subteran, care va asigura accesul la drumul de legătură spre viitoarea Autostradă Transilvania.

Pasajul va porni de pe str. Meșteșugarilor către șoseaua de centură și va subtraversa str. Densusianu și calea ferată Oradea-Arad. Totodată, acest pasaj va face legătura și cu noul drum spre Sîntandrei.

Drumul de legătură dintre Oradea și Autostrada Transilvania va avea 19 km și va fi realizat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Primarul Ilie Bolojan a explicat cum s-a ajuns la varianta finală aleasă pentru soluția de trafic: „În această perioadă am definitivat soluția de trafic care va asigura accesul la drumul de legătură spre Autostradă Transilvania. Aveam trei variante de legătură în zona străzii Densusianu: prima pe lângă Crișul Repede, cu o subtraversare cât mai aproape de Podul Densusianu, soluție care a fost abandonată pentru că ar fi trebuit intrat în zona Crișului și nu am fi avut o ieșire bună înspre oraș, a doua variantă era pe str. Cazaban unde este girația mare, dar întrucât un pasaj subteran acolo ar fi afectat toate benzile de pe Cazaban, s-a optat pentru a treia variantă, respectiv pentru realizarea unui pasaj subteran de pe str. Meșteșugarilor pe sub Densusianu, pe sub linia de cale ferată ieșind înspre Sântandrei și legându-se cu drumul nou de legătură care a fost realizat acolo. În acest fel, atunci când se va veni de pe autostradă și se va intra în Oradea, va exista o coborâre suplimentară în zona respectivă, astfel încât se va putea intra în Ioșia – Calea Aradului – B-dul Decebal până pe Tudor Vladimirescu, foarte rapid, în 5 minute.”

Realizarea acestui pasaj a fost încredințată deja unei companii de proiectare din Cluj Napoca.

Pasajul subteran va avea o lățime de cca 10 m dintr-o parte în alta, din care carosabilul reprezintă cca. 7,80 m, iar cele două trotuare de 1,10 m fiecare. În ceea ce privește înălțimea pasajului, aceasta va fi de cel puțin 5 m, tocmai pentru a putea prelua și traficul greu. Dintre cele patru benzi ale străzii Meșteșugarilor, cele din mijloc vor fi afectate pentru rampele pasajului iar cele laterale pentru accesul din și spre centură. Realizarea acestui pasaj nu presupune exproprieri.

Pista de biciclete va rămâne pe traseul vechi înspre Criș.

Cu privire la stadiul proiectului, primarul Ilie Bolojan a precizat: „Cel mai probabil va mai dura două luni obținerea avizelor de la Compania de Drumuri și de la CFR, dar sperăm că cel mai târziu la 1 martie 2020 vom putea să aprobăm acest proiect, urmând ca lucrările să înceapă în anul 2021, în paralel cu lucrarea la drumul de legătură Oradea – Autostrada Transilvania”.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul