Facilitati fiscale la plata impozitelor pentru activitatile economice intrerupte pe perioada starii de urgenta

Social

În ședința Consiliului Local din 10 iunie, a fost aprobat proiectul privind acordarea unor facilități fiscale la plata impozitelor locale pentru anul 2020 pentru acele activități economice care au fost întrerupte pe perioada stării de urgență.

Prin OUG nr. 69/2020 se instituie competența consiliilor locale de a hotărî reducerea impozitului pe clădiri și scutirea de la plata taxei pe clădiri în cazul clădirilor folosite de contribuabilii care și-au întrerupt total sau parțial activitatea, ca urmare a instituirii stării de urgență, deoarece poate genera blocaj financiar la nivelul acestora, cu consecințe negative atât în ceea ce privește desfășurarea pe viitor a activității, cât și acumularea de noi datorii de către contribuabilii la bugetul local.

Aceste facilități locale se vor concretiza într-o serie de măsuri destinate susținerii relansării activității pentru acele sectoare care au fost întrerupte și nu și-au putut desfășura activitatea pe perioada stării de urgență, cum ar fi restaurantele, cafenelele, hotelurile etc.

O primă măsură este reducerea impozitului pe clădiri cu 20% pentru proprietarii clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoane fizice sau juridice, folosite pentru activitatea economică, dacă în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă, ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului COVID-19, proprietarii sau utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică sau dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri prin care se certifică întreruperea parțială a activității economice.

Cererea pentru reducerea impozitului cu 20% și certificatul pentru situații de urgență, după caz, se depun până la data de 15 septembrie 2020, la registratura primăriei, ghişeele 3 – 4, sau pe e-mail la adresa primarie@oradea.ro, cu precizarea că pentru proprietarii care achită integral sumele anuale datorate până la primul termen de plată – 30.06.2020, bonificaţia fiscală de 8% sau 4%, după caz, se aplică asupra valorii impozitului pe clădiri redus cu cota de 20%.

A doua măsură este scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosinţă a unei clădiri proprietatea publică ori privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă, în perioada în care s-a instituit starea de urgenţă ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului COVID-19, utilizatorii clădirilor au fost obligaţi, potrivit legii, să îşi întrerupă total activitatea economică.

Cererea pentru scutirea de taxă se depune până la data de 15 septembrie 2020, la registratura primăriei, ghişeele 3 – 4, sau se poate transmite pe e-mail la adresa primarie@oradea.ro.

„Prin aceste măsuri adoptate ne dorim să susținem revigorarea sectorului hotelier, HoReCa, și prin alte măsuri pe care urmează să le implementăm în perioada următoare vom susține promovarea turismului de tip city-break în Oradea prin agenţiile de turism din ţară. Practic, municipalitatea va renunţa la taxa hotelieră de pe o zi în favoarea agențiilor de turism, dacă companiile respective vor vinde pachete turistice de cel puţin două zile în Oradea, scopul fiind acela de a acoperi deficitul de turiști din această perioadă și de a ajuta agențiile de turism pentru a vinde și promova pachete de city-break la Oradea. Totodată, conform reglementărilor emise de Comisia Europeană în contextul pandemiei, municipalitatea va finanța o conectare aeriană mai bună pe Oradea, respectiv o frecvență mai bună a zborurilor pe relația București-Oradea, dar și pe plan extern. Sperăm ca pachetul de măsuri să fie operaţional în cel mai scurt timp, pentru ca operatorii din turism să poată profita de el cât mai rapid, în timpul sezonului estival”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

Pe site-ul primariei gasiti :

  •  modelul cererii pentru reducerea impozitului pe clădire cu – 20%;
  • procedura pentru acordarea reducerii impozitului pe clădire;
  • modelul cererii pentru scutirea de la plata taxei de clădire;
  • procedura pentru acordarea scutirii taxei pe clădire.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul