Lucrările de reabilitare a Primăriei Oradea avansează la faţada principală după finalizarea faţadei laterale dinspre râul Crişul Repede, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar (DPI) din cadrul instituţiei, Lucian Popa.
„Teoretic, în vara anului viitor ar trebui să fie finalizate lucrările. Şantierul a început anul trecut în august. Se înlocuieşte învelitoarea, acoperişul, tâmplăriile de pe faţade, se refac faţadele, una dintre sălile din interiorul primăriei, anume sala 118, va fi reabilitată după modelul iniţial urmând să fie deschisă ca muzeu. Biroul primarului va fi, de asemenea, reabilitat şi transformat în muzeu. Sala mare a primăriei, în care au loc şedinţele de consiliu, va fi refăcută ca în proiectul original”, a spus Lucian Popa.
În prezent se montează schelele pe Turnul Primăriei, obiectiv turistic, pe faţada principală şi pe partea laterală spre strada Primăriei.
Lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei sunt executate de o firmă din Satu Mare pentru suma de 14,842 milioane lei, în termen de 18 luni.
Palatul, ce se remarcă prin monumentalitate, este construit în forma literei U, pe o suprafaţă de 5.508 metri pătraţi, suprafaţa construită a clădirii fiind de 1.137,40 metri pătraţi şi a terenului exterior clădirii de 765,30 metri pătraţi. Imobilul are demisol, parter, două etaje, trei curţi interioare şi un turn al orologiului, unul din cele mai vizitate obiective turistice din oraş.
Investiţia are în vedere readucerea la forma iniţială a acoperişului clădirii la aripa dinspre Piaţa Unirii – partea centrală şi aripile laterale, realizarea de reparaţii la întreg acoperişul clădirii, reabilitarea celor trei faţade principale ale clădirii (dinspre Piaţa Unirii, strada Primăriei şi strada Tudor Vladimirescu), inclusiv Turnul Primăriei, reabilitarea faţadelor secundare ale clădirii dinspre curţile interioare.
În interior vor avea loc lucrări de amenajare a mai multor spaţii din aripa clădirii dinspre Piaţa Unirii. Astfel, pentru ca imobilul să se transforme într-un spaţiu de atracţie turistică, se are în vedere reabilitarea accesului principal în instituţie dinspre Piaţa Unirii, reabilitarea scării de onoare de la intrare cu cele trei rampe şi a coridorului principal de la etajul I.
Constructorii vor readuce la forma iniţială Sala festivă „Traian Moşoiu”, inclusiv consolidarea tavanului acestei săli, reabilitarea sălii „Rimanoczy Kalman” împreună cu antecamera acesteia, reabilitarea biroului primarului şi al consilierilor acestuia, precum şi cea a faţadelor din curtea interioară.
Clădirea Primăriei Oradea este un monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a oraşului, care face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea. Palatul administrativ al municipiului Oradea, construit chiar în acest scop la începutul secolului XX, în perioada 1902-1903, nu a mai fost reabilitat de 20 de ani. Prin noile lucrări, palatul va fi deschis, în anumite zone, şi pentru vizitare. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.