Primele sase autobuze noi Mercedes au sosit,urmeaza hibridele

Social

Viceprimarul Mircea Mălan și reprezentanții Oradea Transport Local SA, Viorel Pop și Romeo Nica au susținut ieri, 15 iunie 2020, o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat cele șase autobuze noi Mercedes-Benz Conecto, care au sosit în Oradea  în cadrul unui proiect transfrontalier.

Oradea Transport Local S.A. implementează, în perioada 2019-2021, proiectul ROHU-390 „Îmbunătățirea serviciului de transport public la nivelul polilor urbani transfrontalieri Oradea și Debrecen” (acronim TRANSBORDER). Proiectul se derulează în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio și Compania de Transport Public din Debrecen şi este finanțat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră INTERREG VA România-Ungaria 2014-2020. El vizează îmbunătățirea, respectiv dezvoltarea a cel puțin 15 servicii de transport public la nivelul acestei zone de frontieră.

Conform spuselor viceprimarului, principalele rezultate estimate a fi atinse prin acest proiect constau în realizarea unui Studiu de flux de călători, a unei anchete Origine-Destinație, a unui Plan de Dezvoltare a rețelei de transport public local în Municipiul Oradea, achiziția a 11 autobuze noi (7 la Oradea și 4 la Debrecen), modernizarea sistemului automat de localizare vehicule și informare călători, achiziția a 55 de panouri de informare în timp real care vor fi instalate în stațiile de transport public, dezvoltarea unei aplicații mobile care să permită planificarea călătoriilor la nivelul sistemului de transport public din Oradea și Debrecen, organizarea campaniei „Săptămâna Europeană a Mobilității” atât în Oradea, cât și în Debrecen.

Strategie pentru dezvoltarea transportului public

„Acesta este un proiect care se înscrie într-o strategie pe care orașul Oradea și-a asumat-o de mai multă vreme, aceea de a pune accent pe dezvoltarea transportului public. Sunt multe proiecte realizate și în curs de realizare pe mobilitate urbană, care urmăresc încurajarea mersului cu bicicleta și pe jos, și presupun extinderea spațiului pietonal. Evident că în contrapondere trebuie să oferim un transport public de calitate. În realizarea acestui scop vă reamintesc câteva proiecte pe care le-am finalizat sau sunt în realizare.

E vorba în primul rând de achiziția a 20 de tramvaie noi, un proiect de 150 milioane lei plus TVA. Primele 4 tramvaie au sosit deja în orașul nostru și urmează să fie puse în funcțiune probabil în partea a doua a lunii iulie, celelalte șase tramvaie vor fi livrate până la finalul acestui an, iar celelalte 10 tramvaie vor fi livrate anul viitor.

Un alt proiect, pentru care în data de 9 iunie s-a și deschis licitația, se referă la achiziția a 15 autobuze hibrid. Aici avem un singur ofertant, iar termenul de livrare este 14 luni, practic dacă lucrurile funcționează normal și urmează să se adjudece licitația, undeva spre sfârșitul anului viitor ar trebui să ajungă în municipiu și cele 15 autobuze hibrid. Acest proiect este în valoare de 23 milioane lei plus TVA.

Un alt proiect finalizat presupune achiziția unei stații de redresare în valoare de 3,3 milioane lei plus TVA, în zona Cicero, proiect care este finalizat și recepționat.

Vorbim astfel de o direcție asumată de municipalitate, vom continua și în perioada următoare să încercăm să aducem în orașul nostru toate tipurile de finanțare care se adresează acestui domeniu, pentru că Oradea are nevoie de transport public de calitate”, a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Din cele 7 autobuze noi achiziționate de S.C. Oradea Transport Local S.A., au sosit primele șase, urmând ca în perioada următoare să ajungă în municipiu și un autobuz Mercedes-Benz Citaro K Hybrid.

Autobuzele au o lungime de 12 metri, podea coborâtă și o capacitate extinsă de transport călători, de până la 108 de pasageri, dintre care 27 pe scaune. Vehiculele de transport persoane îndeplinesc cele mai stricte standarde de poluare, respectiv Euro VI, etapa D. Noile vehicule dispun de sisteme de informare, sunt prevăzute cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și includ un sistem de monitorizare a numărului de pasageri. Autobuzele se remarcă prin costul scăzut de operare, eficiență ridicată și consumul redus de combustibil. Autobuzele sunt dotate cu panouri de afișare a traseului autobuzului. De asemenea, vocal, va fi anunțată fiecare stație care urmează în plus, autobuzele sunt dotate cu prize USB, pentru încărcarea telefoanelor mobile.

Bugetul total al acestui proiect este de 2.930.600 euro, din care finanțarea nerambursabilă solicitată se ridică la suma de 2.491.010 euro, cofinanțarea națională la suma de 334.088,40 euro, iar contribuția proprie a celor trei parteneri (S.C. Oradea Transport Local S.A, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Transregio și Compania de Transport Public din Debrecen) reprezintă suma de 89.682,60 euro.

Conform spuselor directorului OTL, cele șase autobuze vor circula pe străzile orădene după ce vor obține toate avizele necesare. Şase din cele 7 autobuze obținute din proiectul Transborder vor circula în Oradea, iar unul va efectua cursa transfrontalieră Oradea-Biharkeresztes.

La ora actuală, flota OTL este formată din 97 de autobuze, din care 90 sunt funcționale a menționat Viorel Pop, directorul OTL SA.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul