Secţia de pneumologie a Spitalului Orăşenesc Aleşd este închisă timp de două săptămâni, după ce şase pacienţi au fost confirmaţi cu Covid-19 şi transferaţi la Spitalul Municipal, a declarat directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Potrivit acesteia, cazurile au apărut după internarea unui vârstnic din Bulz, care a şi decedat duminică.
“În clădirea secţiei de pneumologie, care este pe un deal, izolată, sunt acum în tratament zece pacienţi mai vechi, majoritatea cazuri sociale, cu complicaţii, cu TBC şi boli asociate, de care se îngrijesc un medic, o asistentă şi o infirmieră. Dânşii acolo lucrează. Au acolo apartamente, au camerele lor şi au spus că nu doresc să mai meargă în familie, după ce i-am depistat pozitivi pe cei şase pacienţi. Ei rămân acolo, până ce testările vor permite. Am instituit carantină, ceea ce înseamnă că nu se mai internează în această clădire exterioară a spitalului. Au fost testaţi personalul şi pacienţii, iar şase pacienţi au avut rezultate pozitive şi au fost transferaţi la Spitalul Municipal din Oradea. Dar acolo, în secţia de pneumo, nu mai internăm decât dacă cei care sunt acolo negativi rămân negativi la testările următoare. Noi monitorizăm zilnic situaţia, vorbim în fiecare zi cu personalul,” a declarat dr. Rahotă.
Potrivit acesteia, toate cadrele medicale, atât din secţia exterioară, cât şi din spitalul din oraş, au fost testate, iar rezultatele au fost negative.
Cazurile de Covid-19 au pornit de la un bolnav din comuna Bulz, pe data de 26 martie, când bărbatul în vârstă de 70 de ani, cu pneumonie, nu a spus la internare că a intrat în contact cu o persoană revenită dintr-o zonă roşie.
Primarul oraşului Aleşd, Ioan Todoca, a precizat, pentru AGERPRES, că bărbatul a fost internat în secţia exterioară de pneumologie, unde personalul medical era echipat corespunzător şi dispune de toate echipamentele de protecţie.
“Dar până a venit rezultatul testului în două zile, s-au infectat toţi pacienţii care erau cu el în salon. Cei şase sunt la Oradea, la Municipal, testaţi, în stare bună, dar pacientul iniţial a decedat duminică. Din păcate, acea zi şi jumătate până au venit rezultatele – au venit foarte greu, fiind suprasolicitări – a determinat contaminările”, a spus primarul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, DSP Bihor a declanşat, în data de 28 martie, o anchetă epidemiologică în care au fost identificaţi 11 contacţi-pacienţi din secţia de pneumologie, 29 cadre medicale şi 35 contacţi apropiaţi ai cazului confirmat. De la toate persoanele au fost recoltate probe pentru testarea COVID-19. Toate cadrele medicale testate sunt cu rezultat negativ privitor la infecţia COVID-19, iar testele pozitive au fost informate de la nivel central de Grupul de Comunicare Strategică, respectiv cele şase cazuri, transferate la Spitalul Municipal Oradea.
“A fost dispusă măsura izolării la domiciliu a 22 cadre medicale din Secţia de Pneumoftiziologie şi camera de gardă a Spitalului Orăşenesc Aleşd. Secţia de Pneumoftiziologie a Spitalului Orăşenesc Aleşd este carantinată, în cadrul secţiei există internaţi 10 pacienţi îngrijiţi de trei cadre medicale. Carantinarea unei secţii înseamnă că nu se mai fac internări în secţia respectivă, iar dacă simptomatologia nu este sugestivă pentru infecţie COVID-19 se vor face retestări ale pacienţilor şi cadrelor medicale respective. În cazul în care testele ulterioare vor fi negative va fi suspendată carantinarea secţiei de pneumoftiziologie”, a precizat dr. Ţîrţ.
Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dispus toate măsurile necesare la Spitalul Orăşenesc Aleşd pentru limitarea răspândirii COVID-19 în comunitate şi pentru creşterea siguranţei actului medical şi a informat reprezentanţii spitalului şi autorităţile locale ş centrale privitor la măsuri. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.